Uw vakantie start hier
Ik wil kamperen
Ik wil huren

Dorpen op Texel
De moeite waard om te bezoeken

Texel heeft zeven dorpen met ieder een eigen uitstraling. Ontdek De Koog, Den Burg, Den Hoorn, Oudeschild, De Cocksdorp, De Waal en Oosterend.

De Koog

De Koog is de enige echte badplaats op Texel. Het dorp biedt alles wat een toerist zich kan wensen. Na een dagje strand wandel je zó naar de Dorpstraat in het centrum van De Koog om een terrasje te pikken, lekker te eten of te shoppen in een van de vele winkeltjes.

Momenteel zijn de restaurants en cafés gesloten, u kunt wel bij veel van hen een maaltijd afhalen of laten bezorgen.

Bezoek website

Den Burg

Den Burg met zijn middeleeuwse ronde stratenpatroon maakt op veel mensen de indruk van een stadje. Het is het grootste dorp van het eiland. Centrale instellingen en voorzieningen zoals de VVV, het openluchtzwembad en de bioscoop zijn in Den Burg gevestigd.

En niet te vergeten een uitgebreid winkelbestand, cafés en restaurants.

Bezoek website

Den Hoorn

Het charmante kerkje van Den Hoorn met zijn witte torentje schijnt het meest gefotografeerde object van Texel te zijn. De mooie geveltjes herinneren aan de tijd dat loodsen en walvisvaarders dit hooggelegen dorp op de zuidpunt van Texel bevolkten.

Bezoek website

Oudeschild

Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot en oefent met zijn stoere charme een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op toeristen. Rond het weekend ligt de haven vol met moderne kotters.

Je kunt vanuit Oudeschild een boottocht maken op de Waddenzee, de roemruchte VOC-geschiedenis van de Texelse Rede beleven in Kaap Skil en natuurlijk heerlijk vis eten in de restaurants rond de haven.

Bezoek website

Oosterend

Veel mensen vinden Oosterend het mooiste dorp van Texel. Schilderachtige straatjes met oude geveltjes omringen de middeleeuwse Maartenskerk.

Enkele winkels, restaurants en een café zorgen voor wat gezellige reuring in het dorp. Oosterend ligt vlakbij de Waddenzee.

Bezoek website

De Waal

De Waal is omgeven door landerijen en is het kleinste dorp van Texel. Aan de noordwest zijde van De Waal (Polderweg) is duidelijk zichtbaar hoe hoog het dorp ligt ten opzichte van de polder Waalenburg.

Er is een museum, een galerie en enkele restaurants met terras.

Bezoek website

De Cocksdorp

Op de Noordpunt van Texel, vlakbij de vuurtoren, ligt De Cocksdorp. In het jongste dorp van het eiland heerst een echt vakantiesfeertje. Vanaf de dijk even buiten De Cocksdorp heeft men een indrukwekkend uitzicht over de Waddenzee.

Bezoek website